Omul este programat genetic să caute semne de afecţiune şi de loialitate, iar animalele de companie - să le ofere. Până aici, pare parteneriatul perfect. Totuşi, în lipsa unor măsuri simple, pot apărea o serie de probleme de sănătate.
Cine nu-şi doreşte o relaţie în care nu trebuie să te cenzurezi, poţi oferi toată dragostea de care eşti capabil şi o capeţi înapoi la intensitate mai mare, primeşti alinare atunci când ţi-e greu, ierţi şi eşti iertat imediat pentru micile greşeli, toate acestea pe viaţă?
În contextul în care astfel de relaţii există, şi chiar în număr mare, între oameni şi animalele lor de companie, aproape că nu ne mai miră faptul că 14% din participanţii la un sondaj american, realizat de GfK, ar rămâne alături de căţelul sau de pisica lor, dacă ar fi să aleagă între animal şi partener.
CIteşte şi:
Implant revoluţionar ce redă zâmbetul pe loc
2 din 3 operaţii de apendicită se fac inutil
Este ca şi cum ai adopta un copil
Adopţia unui animal nu diferă foarte mult de adopţia unui copil, în sensul că şi micului companion trebuie să-i oferi la fel de multă dragoste şi, în plus, trebuie să ai la fel de multă grijă de sănătatea lui. Asta şi pentru că, dacă nu-l duci la medic şi nu previi eventualele infecţii, există riscul să te îmbolnăvească şi pe tine.
„Un număr mare de boli se pot transmite la om de către câini şi/sau de pisici. Câinele ar fi sursa de infecţie a cel puţin 42 de boli transmisibile la om", precizează profesorul universitar Constantin Savu de la Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti.
Leea, unul dintre căţeii Dianei
„Când ai un copil mic, devii «prieten» bun cu pediatrul, când ai un animal şi vrei să fie sănătos, veterinarul devine şi el un fel de membru al familiei", spune din experienţă Diana Niţulescu din Bucureşti. După cum singură declară, ea are o „familie mare, diver