La economie e ca la fotbal, toata lumea crede ca se pricepe. Problemele intervin atunci cand oamenii trebuie sa isi puna priceperea la lucru si sa gestioneze banii de care dispun. Pentru ca orice greseala costa.
Unul dintre cei mai cunoscuti bancheri din Romania, Dan Pascariu, este convins de faptul ca romanii nu au cele mai elementare notiuni in domeniu. Presedintele Consiliului de Supraveghere Unicredit a declarat ca mai putin de 200.000 de romani detin cunostiinte din domeniul financiar si nu pot fi inselati de banci.
"Analfabetismul financiar afecteaza 98% din populatie si s-ar putea sa fac o afirmatie riscanta pentru care voi fi criticat. Daca spun 99% inseamna ca mai putin de 200.000 de oameni din Romania sunt cat de cat alfabetizati financiar, inteleg ce inseamna finantele si sunt in masura sa ia decizii", a declarat Dan Pascariu, la TMC.
Bancherul sustine ca, in aceste conditii, business-ul bancar se bazeaza in mare parte pe incredere. Cu alte cuvinte, daca instutitiile bancare reusesc sa isi convinga clientii ca pot sa le tina banii in siguranta, afacerea merge mai departe. Altfel, risca sa ramana fara capitaluri.
“Fara incredere, fara a avea incredere, bancile nu ar avea materia prima. Ca bancile sa poata sa functioneze, au nevoie de bani. Capitalul bancilor reprezinta mai putin de 10 % din totalul fondurilor cu care opereaza, 90% vine de la deponenti”, a explicat Pascariu.
Potrivit expertilor, lipsa educatiei financiare si larghetea cu care bancile au acordat credite in anii de boom economic au facut ca numarul total al romanilor cu cel putin un credit la banca sa depaseasca 4,5 milioane, ceea ce reprezinta aproape 50% din totalul populatiei active.
Media de credite pe cap de roman imprumutat este de 1,7. Peste 500.000 de romani au cel putin trei credite (doua la banci si unul la o institu