Oficialul turc mulţumeşte României că a făcut din sprijinul pentru aderarea Turciei la UE politică naţională, dar cere oficialilor români să îşi înalţe vocea în UE.
Turcia este mai hotărâtă ca niciodată să nu se dea bătută şi să îşi continue drumul către aderarea la Uniunea Europeană. Cele mai multe dintre capitolele de negociere sunt încă blocate de anumite state europene. Oficialul de la Ankara,aflat într-o scurtă vizita la București, spune că România este un stat prieten, care îi susţine cauza, dar îi cere să fie şi mai "vocală".
El zice în glumă când vine vorba de aderare: de vreme ce se spune că România a fost ultima care a luat liftul pentru a accede în UE, acum trebuie să îl trimită înapoi, pentru ca Turcia să îl poată lua şi ea. Egemen Bagis a stat de vorbă cu "Adevărul" despre lungul drum al Turciei către Europa, vizele pentru turci, dar şi despre politica energetică, soluţiile în cazul problemei cipriote şi situaţia din Siria.
Ion M. Ioniţă: Vizita dumneavoastră în România a avut o acoperire mediatică excelentă. Sunteţi o figură populară aici.
Egemen Bagis: Încerc să fiu. De fapt, nu cred că eu sunt popular, ci ţara mea. Tot aşa cum România e foarte bine privită în ţara mea.
Eliza Frâncu: Cu ce oficiali români aţi avut întrevederi? Şi despre ce aţi vorbit?
E.B.: Cu premierul, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Afacerilor Europene. Am venit în România cu două mesaje: unul de mulţumire şi apreciere pentru sprijinul pe care România l-a acordat Turciei în procesul de negociere a aderării la UE. Al doilea este de fapt o rugăminte de a continua acest sprijin. Avem frustrări legate de procesul de negociere, aşa cum a avut orice ţară candidată, inclusiv România, în privinţa dificultăţii procesului propriu-zis. În prezent, avem deschise 13 capitole de negociere, mai sunt 20. Însă 17 dintre ele sunt blocate politic, nu le putem