Pe lângă cele două milioane de cărţi, amatorii de lectură care vin la BCU au parte de cafenele, evenimente muzicale şi spaţii de socializa. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" (BCU) e o prezenţă esenţială în viaţa amatorilor de studiu. Mai exact, a celor aproape 30.000 de abonaţi ai instituţiei.
În sediul central, e dotată cu două milioane de cărţi, enciclopedii, periodice, baze de date şi spaţiu pentru studiu virtual.
Pe lângă acestea, instituţia se laudă şi cu un spaţiu de socializare şi o cafenea, "Libro Bistro", inaugurată în urmă cu câteva luni. Un meniu studenţesc acolo costă 15 lei, potrivit directorului general al bibliotecii, Mireille Rădoi.
"Ceea ce face foarte atractiv venitul la bibliotecă se referă la tot ce găseşti la BCU şi nu e în altă parte: ai enciclopedii scumpe, pe care nu şi le permite oricine, ai periodice, care înseamnă foarte mulţi bani", a povestit Mireille Rădoi pentru EVZ. Mai exact, achiziţia de periodice costă circa 130.000 de euro pe an.
Deşi BCU este, în momentul de faţă, "dotată cu tot ceea ce presupune o bibliotecă modernă la standarde europene", directorul o numeşte "bibliotecă phoenix", pentru că peste o jumătate de milion de cărţi şi manuscrise au fost distruse.
Studenţii nu dau cărţile pe ebook-uri
Pe lângă filialele din facultăţi, BCU este compusă din trei corpuri interconectate, "care cuprind împreună 22.000 de metri pătraţi. Fiecare dintre ele are o istorie separată, o personalitate separată şi o vibraţie separată", a explicat directorul.
La bibliotecă vin, potrivit raportului instituţiei, circa 77% studenţi, iar restul sunt profesori, cercetători, şomeri, pensionari. Chiar dacă numărul total abonaţilor este mai mic faţă de anii trecuţi, biblioteca are mai mulţi studenţi nou-înscrişi. "E greu de inter