Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a aprobat parametrii de tranzacţionare a acţiunilor americane Apple, Bank of America, Intel, Coca Cola, Visa, JP Morgan Chase, Microsoft, Google, McDonald's şi Merck pe sistemul alternativ de tranzacţionare ATS.
Pentru acţiunile celor zece companii americane, societatea de brokeraj din Bucureşti Tradeville va activa în calitate de market maker, mai exact va asigura că există permanent cotaţii la vânzare şi cumpărare.
Tradeville va oferi cotaţii de vânzare şi cumpărare la o diferenţă de preţ de 2% faţă de preţul de referinţă de pe bursele americane NASDAQ şi NYSE unde sunt listate cele zece acţiuni americane. Prin aducerea acestor acţiuni americane pe ATS-ul bursei de la Bucureşti, investitorii români vor putea să cumpere acţiuni americane în lei şi la comisioane mult mai mici.
În prezent, dacă un investitor vrea să cumpere acţiuni Apple, producătorul popularului iPhone, acesta trebuie să îşi deschidă cont la un broker care poate tranzacţiona pe bursa americană NASDAQ, fiind obligat să plăteasă comisioane ridicate pentru fluxul de informaţii şi pentru ordinul de vânzare/cumpărare. După ce acţiunile Apple vor fi aduse la Bucureşti, românii vor putea tranzacţiona acţiunile în lei şi nu în dolari după acelaşi program ca restul acţiunilor româneşti de la ora 10.00 la 16.45. Rămâne însă o problemă pentru micii investitori: acţiunile giganţilor americani sunt scumpe.
Dacă o acţiune Petrom, cea mai valoroasă companie românească şi cea mai profitabilă, costă 0,42 lei, pragul de intrare în acţionariatul Apple este mult mai ridicat: o acţiune la producătorul iPhone costă peste 630 de dolari (2.100 de lei), aproape cât celebrul smartphone.
Costul ridicat al acestor acţiuni străine este şi unul dintre motivele pentru care acţiunile străine aduse până acum la tranzacţionare pe ATS nu au pr