Controversata privatizare a companiei româneşti CupruMin, cumpărată în primă fază de firma canadiană Roman Copper, s-ar putea realiza până la urmă.
Asta chiar dacă autorităţile de la Bucureşti au declarat că licitaţia ar putea fi reluată din cauza firmei canadiane, care ar fi refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maxim o lună preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare. Contactaţi de Hotnews.ro, canadienii au declarat că “au ajuns la o înţelegere verbală cu partea română, pe care sunt în continuare gata să o respecte". Cei de la Roman Copper susţin că înţelegerea include termenii ceruţi de Guvern, deşi nu erau incluşi în forma iniţială a contractului prezentată în pachetul de privatizare. “Am fost surprinşi când comisia de negociere a refuzat să accepte semnătura noastră scrisă", explică reprezentanţii companiei care la începutul săptămânii trecute a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200 de milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei. Petrolul şi seceta generează o creştere considerabilă a preţurilor uleiurilor alimentare
Petrolul şi seceta scumpesc uleiurile. Recoltele în scădere puternică, preţul petrolului la niveluri ridicate şi o cerere în creştere: acestea toate sunt ingredientele reunite de mai multe luni, şi care duc la o majorare a preţurilor la uleiurile alimentare, scrie Agenţia France Presse. Uleiul de palmier, cel mai consumat în lume, a atins vineri un vârf în ultimele 16 luni, la 1.175 dolari pe tonă la bursa din Kuala Lumpur. Jim Rogers: Nu cred că va exista moneda euro peste 10 ani sau oricum, nu va fi acest euro pe care îl ştim astăzi. Va exista o monedă a câtorva state, dar va fi una politică, nu economică.
Viitorul îl reprezintă agricultura, iar moneda euro nu va mai exista peste 10 an