Făgărăşenii nu mai sunt aşa de conştiincioşi atunci când vine vorba de achitarea taxelor şi impozitelor locale. Acest lucru reiese din valoarea încasărilor în primele trei luni ale acestui an. La vistieria bugetului local s-au adunat de la contribuabili aproape 4 milioane de lei, mult mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Traiul auster al multor făgărăşeni s-a simţit şi în încasările Serviciului de Taxe şi Impozite al municipiului. Cu toate că oamenii beneficiau de o reducere de 10% dacă îşi achitau integral taxele şi impozitele până la 31 martie, nu mulţi au fost aceia care au şi plătit. „Pentru debitele curente aferente anului 2012 contribuabilii persoane fizice şi-au achitat integral aceste impozite în procent de 58%. Se remarcă, totuşi, o scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când mult mai multe persoane şi-au achitat integral dările către bugetul local, beneficiind de bonificaţie, în jur de 65%. La persoane juridice ponderea celor care au achitat cu bonificaţie este destul de scăzută, doar 3%, dat fiind şi nivelul mai ridicat al debitelor lor“, a spus Maria Boeriu, şeful Serviciului de Taxe şi Impozite.
Cei care nu au avut bani pentru a putea achita integral contribuţiile pentru întreg anul, puteau plăti o primă tranşă la serviciul de taxe şi Impozite. Însă şi aici ponderea este mai scăzută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Făcând o analiză a tuturor creanţelor aferente anului 2012, se remarcă, de asemenea, o scădere a nivelului de încasare voluntară. Această scădere se remarcă şi la cei de pe urma cărora încasăm silit aceste debite, ce denotă, probabil, şi o lipsă de venituri. În primele trei luni din acest an am încasat, în total, 3,8 milioane de lei, faţă de 4,2 milioane de lei, cât am încasat anul trecut, tot în primele trei luni“, a mai spus Maria Boeriu.
Din această sumă ponderea cea mai mare pr