Deficitul comercial aferent lunii februarie a fost de 2,225 miliarde lei, în creştere cu 476,6 milioane lei faţă de perioada similară a anului trecut, conform estimărilor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Exporturile FOB au însumat 15,2613 miliarde lei (3,5081 miliarde euro), iar importurile CIF au însumat 17,4865 miliarde lei (4,0198 miliarde euro) în februarie, se arată în co-municatul instituţiei.
Analistul economic Aurelian Dochia consideră că trebuie să avem în vedere influenţa unor factori conjuncturali, precum condiţiile climatice nefavorabile din luna februarie, atunci când analizăm activitatea economică aferente unei anumite luni. Domnia sa ne-a declarat că remarcă, totuşi, tendinţa de scădere a exporturilor ţării noastre, care este probabil să continue în contextul unei recesiuni în zona euro. Reducerea exporturilor antrenează o evoluţie în acelaşi sens a importurilor, însă nu de aceeaşi intensitate, ceea ce va face ca deficitul comercial să se amplifice, ne-a explicat Aurelian Dochia. Per ansamblu, deficitul pe acest an urmează să se încadreze într-un nivel rezonabil, este de părere analistul economic.
Florin Cîţu remarcă faptul că este pentru prima dată, începând cu anul 2009, când deficitul comercial aferent primelor luni ale anului este mai ridicat decât în anul precedent. Ceea ce este mai grav, ne-a declarat domnia sa, este că această evoluţie a avut loc pe fondul unei scăderi atât a exporturilor, cât şi a importurilor. Activitatea economică încetineşte, însă importurile scad mai încet decât exporturile, ne-a explicat domnia sa.
Comparativ cu februarie 2011, exporturile au crescut cu 1,9% la valori exprimate în lei (au scăzut cu 0,4% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 4,6% la valori exprimate în lei (2,2% la valori exprimate în euro), potrivit INS. Faţă de luna ianuarie 2012, exporturi