Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au generat, de la lansare si pana in prezent, un castig net pentru participanti in valoare totala de peste un miliard de lei, potrivit analizei APAPR bazate pe datele publicate de administratori si CNPP (Casa Nationala de Pensii Publice).
Suma este calculata ca diferenta intre activele nete gestionate de fonduri la finele lunii martie 2011 (7,26 miliarde lei) si contributiile brute virate de CNPP in conturile participantilor de la lansare si pana in prezent (6,25 miliarde lei). Acest castig generat de investitiile fondurilor de pensii private reprezinta suma neta de toate comisioanele percepute in aceasta perioada, conform Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
"Sistemul de pensii private din Romania si-a continuat evolutiile pozitive si consolidarea in primul trimestru al anului 2012. Pe fondul revenirii usoare a pietelor financiare si a stabilizarii perspectivelor economice, fondurile de pensii au inregistrat performante investitionale notabile. Per total, Pilonul II a ajuns la un castig net pentru participanti de peste un miliard de lei, adica o rata de profitabilitate de peste 16,1% relativ la contributiile virate, exclusiv in beneficiul celor peste 5,6 milioane de romani care contribuie la aceste fonduri", a comentat Cornelia Coman, presedintele APAPR, aceste evolutii.
In prezent, sistemul de pensii private are in fata sa doua prioritati imediate: aderarea la fondurile de Pilon II a salariatilor bugetari din categoriile speciale, militarizate si promovarea de catre autoritati a legii privind plata pensiilor private.
Procesul de aderare, potrivit normelor emise de CSSPP, va incepe la 1 mai 2012 si vizeaza aproximativ 150.000 de noi potentiali participanti pentru fondurile de pensii. Cat priveste legea de plata a pensiilor private sub form