Iranul este considerat principalul vinovat pentru cresterea pretului la barilul de petrol, insa o cantitate uriasa din aceasta resursa din alte regiuni, de la Marea Neagra pana in Canada, nu este exploatata.
In tari precum Sudanul de Sud, Yemen si Siria, extragerea petrolului este sistata, din cauza violentelor, iar in Marea Neagra si Canada, din cauza problemelor tehnice, scrie CNN Money.
Niciuna din aceste rezerve nu este extrem de mare, insa, impreuna, ar putea satisface nevoile populatiei globului timp de cateva luni, in contextul aplicarii sanctiunilor pentru Iran.
"Exista mereu intreruperi de furnizare a petrolului, insa intr-o piata atat de stramtorata, cum este cea din prezent, ele au un impact extrem de ridicat. Ar fi mai bine pentru economie daca rezervele din aceste regiuni ar putea intra pe piata", considera seful IHS CER, Daniel Yergin.
Sudanul de Sud: Peste 350.000 de barili de petrol nu sunt exploatati, din cauza violentelor din aceasta tara.
Productia a fost oprita in ianuarie, dupa ce Guvernul din Sudan a confiscat petrolul care trecea printr-o conducta de pe teritoriul acestei tari, acuzand Sudanul de Sud ca nu a platit taxele pentru el.
De asemenea, Sudanul de Sud si-a acuzat vecinii ca au bombrdat cateva campuri petroliere.
Aceasta tara a devenit independenta in 2011, crestinii din sud dorind de mult timp sa se separe de musulmanii din nord.
Libia: Productia de petrol din aceasta tara macinata de razboaie si-a revenit destul de repede.
In timpul ostilitatilor, statul a sistat exploatarea celor 1,6 milioane de barili de petrol/zi. In prezent, productia s-a redus cu 300.000 de barili, la 1,3 milioane de barili/zi.
Siria: Aproximativ 230.000 de barili de petrol nu sunt exploatati. Desi un plan de pace a fost propus, putini sunt cei car