Comunitatea internaţională urmăreşte cu nelinişte noile gesticulaţii politice şi militare ale Coreii de Nord care anunţă, printre altele, lansarea unei rachete destinată să plaseze pe orbită un satelit de observaţie. Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia au însă motive să creadă că este vorba de testarea unei rachete balistice cu rază lungă de acţiune.
Tensiunea provocată de regimul nord-coreean în regiune este pe cît de reală pe atît de mult impregnată de grotesc. Ori de cîte ori Coreea de Nord încearcă să plaseze sateliţi pe orbita terestră, faptul că aceştia ar putea cădea peste capul oamenilor este principala temere în ţările vecine, şi mai ales în Japonia în Coreea de sud.
În Japonia, armata şi-a reactivat bateriile anti-rachetă, dintre care una este instalată chiar în centrul capitalei, la Tokyo. Japonezii au intenţia deci de a distruge în zbor racheta nord-coreeană dacă aceasta se abate de la traiectoria sa.
Lansarea acestei rachete de tip Unha-3, pe care regimul dictatorial a prezentat-o cu mîndrie presei străine, ar urma să aibă loc între 12 şi 16 aprilie, pe fondul aniversării a o sută de ani de la naşterea celui care a fondat statul comunist, Kim il-Sung.
Ceremoniile prevăzute în aceste zile sunt însă destinate să-l înşurubeze definitv la putere de fragilul Kim-Jong Un, care i-a succedat în decembrie anul defunctului Kim-Jong-il, cel care în 1994 a preluat puterea de la defunctul Kim il-Sung.
În această ţară de tip stalinist arhaic cu conducere dinastică noul şef suprem urmează să mai fie numit, miercuri 11 aprilie, secretar heneral al Partidului Comunist. Iar vineri el ar uma să fie desemnat şi într-o funcţie echivalentă cu cea de şef al armatei care numără un mlion două sute de mii de oameni.
Washingtonul denunţă tentativa de reluare a experienţelor balistice de către regimul de la Fenian. Un acord privind îngh