Ministerul Sănătăţii consideră utilă consilierea femeii care doreşte să facă avort, aşa cum se obişnuieşte în multe ţări europene, însă nu poate interzice această intervenţie, întrucât ar fi încălcate drepturile pacientului. Precizările ministerului vin după ce deputaţii Sulfina Barbu şi Marius Dugulescu au iniţiat un proiect de lege pentru înfiinţarea, funcţionarea şi organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină.
Potrivit deputaţilor iniţiatori, România se confruntă cu o acută lipsă de informare şi educaţie asupra consecinţelor avortului, aceasta fiind şi una dintre cauzele pentru care România are o rată foarte mare a avorturilor, respectiv 520 la 1.000 de născuţi vii şi 115.000 de întreruperi de sarcină în 2009, potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, arată expunerea de motive a proiectului legislativ.
Consilierea pentru criza de sarcină poate fi făcută de medic, psiholog sau asistent social, mai prevede proiectul.
Medicul care a depistat sarcina este obligat să informeze femeia că nu poate face avort fără dovada unui cerificat de consiliere emis în cabinetul de consiliere pentru criza de sarcină, prevede aceeaşi propunere legislativă. Consilierea se va realiza prin cel puţin o şedinţă, în funcţie de voinţa gravidei. De asemenea, gravida poate avea o perioadă de gândire de cinci zile în care să reflecteze la sfaturile primite de la medic, psiholog sau asistentul social din centrul de consiliere.
Medicul ginecolog nu poate efectua întreruperea voluntară a sarcinii fără dovada certificatului de consiliere, decât în cazul în care "continuarea sarcinii pune viaţa gravidei în pericol grav, iminent şi care nu poate fi înlăturat altfel", se arată în proiectul deputaţilor PDL.
Proiectul este contestat de peste 20 de organizaţii neguvernamentale, care au solicitat Executivului să respingă propunerea legislativă pri