Aproximativ 200.000 de documente care au legătură cu transatlanticul Titanic - fotografii, lista pasagerilor, lista cu membrii echipajului şi alte materiale - au fost postate online, luni, pe un site britanic, pentru a comemora împlinirea a 100 de ani de la naufragiul pachebotului, informează AFP.
Site-ul ancestry.co.uk, specializat în cercetări din domeniul genealogiei, prezintă registrul pasagerilor care s-au îmbarcat la bordul Titanicului din oraşele Southampton (Anglia) şi din Queenstown (în prezent oraşul Cobh din Irlanda), dar care nu conţine numele pasagerilor care s-au îmbarcat din oraşul Cherbourg (Franţa).
Aceste registre conţin numele, vârstele şi profesiile pasagerilor şi diverse date despre membrii echipajului.
Acelaşi site a postat şi testamentul întocmit de Edward Smith - căpitanul de pe Titanic - şi cele întocmite de oamenii de afaceri americani Benjamin Guggenheim şi John Jacob Astor, care au pierit cu toţii în urma naufragiului produs în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912.
Documentele, care pot fi accesate în mod gratuit până pe 31 mai, includ şi fotografii de arhivă, date despre cele 328 de cadavre descoperite în apele Oceanului Atlantic şi o listă de pasageri furnizată de Carpathia, un pachebot sosit în ajutorul naufragiaţilor de pe Titanic, care i-a salvat pe supravieţuitorii tragediei.
"Multe familii au auzit zvonuri potrivit cărora au avut un strămoş la bordul Titanicului şi o parte dintre ele au pierdut dovezile care atestă acest lucru (...) Suntem bucuroşi să oferim publicului acces gratuit la aceste date preţioase", a declarat Miriam Silverman, o coordonatoare a site-ului.
Titanicul s-a scufundat în largul insulei Terranova în timpul călătoriei sale inaugurale de la Southampton la New York, după ce s-a ciocnit de un aisberg în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912. Aproximativ 1.500 de persoane au murit