Şeful prefecturii propune păstrarea maidanezilor în adăposturi şi eutanasierea celor bolnavi.
Cel numit să supravegheze respectarea legii în Bucureşti explică cât de eficent a fost condus oraşul în aceşti patru ani. Salubrizarea lasă de dorit, problema maidanezilor nu a fost rezolvată, iar Bucureştiul este campion la tegiversarea Legii 10.
Evz: Ce propuneri veţi face Senatului, având în vedere că sunteţi iniţiatorul legii maidanezilor, iar legea s-a întors în Parlament după ce Curtea Constituţională (CCR) a decis că există un articol neconstituţional?
Mihai Atănăsoaei: CCR nu a spus că legea este neconstituţională, ci doar un singur articol. Când vom trimite propunerile la Parlament, vom modifica acea prevedere pe care judecătorii au declarat-o neconstituţională. Curtea a criticat doar că se lasă prea mult loc de interpretare. Pornind de la aceste prezumţii, e important ca, în noua formă a legii, lucrurile să fie foarte clare. Noi vom propune: sterilizarea maidanezilor şi a celor de rasă comună şi cu stăpân, apoi îngrijirea patrupedelor în adăposturi pe toată durata lor de viaţă, eutanasierea câinilor bolnavi incurabil şi a celor agresivi, dar şi a celor cu boli periculoase, duşi deja în adăposturi.
Există o legătură între pieţele insalubre, gunoiul lăsat la întâmplare şi înmulţirea maidanezilor?
Câinii se simt bine în zonele în care au cu ce să se hrănească. Fie că le dau oamenii de mâncare sau există o groapă de gunoi cu resturi de alimente. În sectorul 5 al Capitalei sunt cei mai mulţi câini. Tot aici sunt şi cele mai multe terenuri unde s-au format depozite ilegale de gunoaie. Dacă primarul nu face curăţenie, mizeria alimentează multe alte probleme: maidanezi, sănătatea oamenilor şi viaţa socială a locuitorilor. În toate sectoarele există depozite ilegale de gunoi. În sectorul condus de Marian Vanghelie sunt cele m