Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au generat, de la lansare şi până în prezent, respectiv în patru ani de activitate, un câştig net pentru participanţi de peste un miliard de lei.
Suma a fost calculată ca diferenţă între activele nete de la finele lunii martie şi valoarea contribuţiillor, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Adminsitrate Privat din România (APAPR).
"Per total, Pilonul II a ajuns la un câştig net pentru participanţi de peste un miliard de lei, adică o rată de profitabilitate de peste 16,1% relativ la contribuţiile virate, exclusiv în beneficiul celor peste 5,6 milioane de romani care contribuie la aceste fonduri", a comentat Cornelia Coman, preşedintele APAPR, aceste evoluţii.
De la lansare (luna mai 2008) şi până acum, randamentul mediu anual al tuturor fondurilor de pensii private obligatorii a fost de 12,2%.
În ceea ce priveşte fondurile facultative, acestea au avut circa 10.000 de noi aderenţi în pirmele trei luni ale anului, numărul total ajungând la 270.000 de persoane. Contribuţiile virate în primul trimestru au crescut cu 14% în raport cu aceeaşi perioadă de anul trecut, activele totale administrate pe acest segment depăşind 483 de milioane de lei.
De la lansare (luna mai 2007) ţi până în prezent (aproape 5 ani de funcţionare), randamentul mediu anual al tuturor fondurilor de pensii private facultative a fost de 7,8%.
Piaţa pensiilor private în cifre
Active nete administrate de toate fondurile private la finalul lunii martie 2012 - 7,75 miliarde de lei, respectiv 1,27% din PIB.
Numărul total de participanţi la fonduri obligatorii la finalul lui martie 2012 - 5,6 milioane, cu 6,3% peste nivelul din martie 2011 (87.000 noi participanţi în primele trei luni din an)
Activele nete administrate de cele 9 fonduri de pensii ob