Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, afirmă, în Pastorala de Paşte, că familia şi societatea suferă de o profundă criză, divorţul şi adulterul fiind acum moda la care toată lumea se raportează, că desfrânarea a devenit nota generală a televiziunilor, iar copiii sunt educaţi de mass-media.
"Familia creştină suferă, ca şi societatea, de o profundă criză, divorţul şi adulterul fiind acum moda la care toată lumea se raportează. Şi cum altfel ar putea sta lucrurile, când desfrânarea a devenit nota generală a televiziunilor care ni se impun, dar şi în care ne complacem să trăim. Putem oare să avem o viaţă creştină, spurcându-ne mintea cu imaginile deşănţate din reviste, ziare şi televizor? Mai poate oare supravieţui familia, atâta vreme cât soţul sau soţia se alipesc cu inima şi cu simţurile de idolii micului ecran şi cumpără televizor separat în camera copiilor? Avem oare dreptul să mai cerem de la Dumnezeu o soartă mai bună pentru copiii noştri, dacă noi înşine nu ne străduim să le fim modele de înfrânare şi de virtute?", se arată în Pastorala de Paşte a mitropolitului Ardealului, care a fost făcută publică luni şi care urmează să fie citită la slujba de Înviere.
IPS Laurenţiu Streza consideră că legătura cu Mântuitorul a devenit una de circumstanţă, românii mergând la biserică doar atunci când au nevoie.
"Faţă de atâtea binefaceri pe care le-am primit noi de la Hristos, Dumnezeul nostru, nimeni nu poate să rămână nepăsător. O astfel de iubire jertfelnică aşteaptă răspunsul dragostei noastre. Din păcate, însă, noi ne purtăm urât cu Hristos, uităm repede ceea ce a făcut El pentru noi şi, prinşi în iureşul materiei şi al poftelor lumii acesteia, Îl batjocorim, Îl hulim şi doar atunci când avem nevoie alergăm la El. Legătura noastră cu Hristos este una de circumstanţă. Alergăm la biserică doar atunci când avem nevoie, iar creştinismul nostr