Unele dintre cele mai mari bănci globale încearcă să extindă principliile securizării și pe piața finanțării comerciale, piață estimată la 10.000 de miliarde de dolari pe an. Acest demers este considerat îngrijorător de unii reglementatori, întrucât CDO-urile construite pe creditele imobiliare americane sunt considerate a fi detonatorul actualei crize.
JPMorgan se numără printre băncile care au început să testeze piața pentru echivalentul pe piața finanțării comerciale a CDO, produs financiar derivat care are la bază creditul, în încercarea de a-și spori capacitatea de creditare, anunță CNBC. Demersurile JP Morgan vin ca o reacţie la demersurile autorităţilor de înăsprire a măsurilor de reglementare, care ar putea restrânge utilizarea acestor produse financiare derivate pe pieţele clasice.
Vezi aici topul celor mai sigure 50 de bănci din lume
Află aici care sunt consecințele retrogradării ratingului financiar al băncilor de pe Wall Street
Piața finanțării comerciale susține peste 80% din comerțul mondial, însă a fost sever afectată de criza financiară globală pe măsură ce importante instituții de creditare s-au confruntat cu dificultăți precum și de răspunsul instituțiilor de reglementare față de criză, băncile fiind nevoite să-și sporească rezervele de capital.
Reglementările Basel III
Conform Basel III, suma noilor reglementări cu privire la creditarea interbancară care vor fi implementate începând cu 2013, un împrumut de finanțare pe trei luni este considerat drept o expunere de un an, fapt care forțează băncile să dețină mult mai mult capital de rangul I contra împrumutului. Aceste reglementări fac ca multe bănci să considere retragerea de pe această piață și ar putea crește prețurile de finanțare comercială cu 300% sau mai mult, susțin criticii acestor reglementări citați de CNBC.
„Sectorul financiar t