De salutat dorința și presupunerea ministrului educației, Cătălin Baba, într-un recent interviu, că Bacalaureatul 2012 va fi la fel de corect precum a fost cel de anul trecut.
La fel de corectă mi se pare afirmația domniei sale: „Bacalaureatul este pentru cei care vor să urmeze o facultate. Să recunoaştem, nu toată lumea are un motiv să facă o facultate sau să-şi ia doctoratul”.
Ministerul Educației a reintrodus școala profesională, pentru care s-au înscris deja 20.000 de elevi, care vor primi din partea statului și o bursă de 180 lei/lunar, deloc neglijabilă în condițiile crizei economice actuale. Un meseriaș bun câștigă astăzi mult mai bine comparativ cu un licențiat burdușit de diplome, dar care nu știe să facă ceva concret. Este suficient să ne uitam la bursa locurilor de muncă, să ințelegem acest lucru simplu.
Asistăm la o primă încercare de a readuce sistemele de educație și formare profesională în sincronizare cu piața muncii, sincronizare ce dispăruse aproape complet odată cu apariția fabricilor de diplome și a intereselor uriașe legate de acestea. Interese așa de mari încât l-au făcut pe fostul ministru al educației, Mihail Hărdău, să declare: „Universitatea Spiru Haret și alte universități controlează Ministerul Educației și Parlamentul României”.
Sincronizare cu atât mai importantă cu cât a devenit un truism faptul că de calitatea acestor sisteme depinde competitivitatea, productivitatea și atractivitatea economiei românești.
Există totuși circumstanțe și amenințări care mă fac sceptic în fața speranțelor ministrului Cătălin Baba. Cu trei luni înaintea alegerilor generale, orice picat la bacalaureat reprezintă 4-5 voturi pierdute pentru puterea aflată la guvernare. Părinți, rude, prieteni ai celor care, nu-i așa, le-a fost „retezat” viitorul. Și anul trecut un înalt baron al PDL a strigat furios: „să vină Funeriu să