Un studiu efectuat recent Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), în colaborare cu firma de cercetare de piaţă Unlock Market Research, ne dă de gol: nu ne este de ajuns că noi, ca adulţi, practicăm din plin automedicaţia, cu toate riscurile aferente. Mai aplicăm acelaşi „tratament" şi copiilor noştri! Un studiu efectuat recent Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), în colaborare cu firma de cercetare de piaţă Unlock Market Research, ne dă de gol: nu ne este de ajuns că noi, ca adulţi, practicăm din plin automedicaţia, cu toate riscurile aferente. Mai aplicăm acelaşi „tratament" şi copiilor noştri!
Peste 60% dintre părinţi dau medicamente copiilor fără recomandarea medicului, susţin autorii studiului amintit (parte a campaniei de responsabilitate socială „Medicamentele nu sunt bomboane", organizată cu sprijinul Ministerului Sănătăţii). Automedicaţia atrage foarte multe riscuri, mai ales în cazul copiilor, iar faptul că peste jumătate dintre părinţii intervievaţi au încredere în ea transformă acest fenomen într-o problemă de sănătate publică. Studiul arată că, deşi uneori suntem conştienţi de implicaţiile grave ale automedicaţiei, nu renunţăm la ea.
Majoritatea părinţilor (61% dintre intervievaţi) au recunoscut că le-au dat copiilor lor vitamine, în ideea de a le fotifica sistemul imunitar. Fără să întrebe medicul. La fel au procedat şi când au avut copilul răcit, şi i-au administrat analgezice, antitusive, chiar şi antibiotice.
Pentru că ne ghidăm după "experienţa anterioară". Aplicăm același tratament recomandat cândva de medic pentru simptome ale copilului aparent similare din prezent ( 74% din cei intervievați
au oferit acest motiv). Celelalte motive: lipsa timpului și faptul că "ştim deja ce
medicamente le sunt benefice copiilor noştri". Ce neglijăm sau ne facem că uităm? C