România trebuie să fie mult mai atentă la cheltuielile publice pentru a evita un nou derapaj în privinţa execuţiei bugetare, a declarat astăzi la Cluj-Napoca, fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu.
"Recesiunea tehnică nu este un dezastru, este o mişcare a economiei care era de aşteptat. Noi avem o dependenţă foarte mare de ceea ce se întâmplă în zona euro, de evoluţia economiei europene. Dacă acolo lucrurile nu merg bine şi intervenţiile Băncii Centrale Europene (BCE) nu au liniştit apele, economia noastră va cunoaşte o perioadă de slăbire faţă de ultimele două trimestre, dar asta nu înseamnă că nu putem avea o firavă creştere economică în 2012", a spus Dăianu cu prilejul lansării cărţii sale "Când finanţa subminează economia şi corodează democraţia".
Acesta a afirmat că "risipa şi hoţia" nu se ascund numai în deficitul bugetar, ci pot fi identificate în toată structura bugetului.
"Noi ne batem joc, prin achiziţiile publice, de resursele bugetului public, avem investiţii publice care arată o cifră ridicată ca pondere în PIB şi vedem că nu se materializează în infrastructură, în proiecte care să aducă bine în viaţa cetăţenilor'", a mai spus Dăianu.
În opinia acestuia, România are grave probleme de infrastructură nu atât din cauza faptului că nu s-au atras bani europeni, ci pentru că autorităţile "şi-au bătut joc de banul public".
"Complicităţi" în dauna dezvoltării
Fostul ministru de finanţe a mai preciyat că între sectorul public şi cel privat există "complicităţi" în dauna dezvoltării.
"Mulţi care operează în sistemul privat judecă sectorul public drept sursă de extracţie de rente. Mai avem şi aceste complicităţi între sectorul public şi cel privat, rezultatul fiind, dincolo de neputinţa de a construi, şi absorbţia fondurilor europene, care va oferi temei celor care doresc o reorienta