Recolta impresionanta din 2011 a confirmat pozitia Romaniei drept unul dintre cei mai importanti producatori din agricultura europeana, insa productivitatea este redusa fata de standardele europene, iar o mare parte din acest sector functioneaza sub potential, sunt de parere analistii Financial Times.
Productia de cereale a crescut cu 24,3 la suta, pana la 20,78 de milioane de tone, in 2011. Astfel, productia de porumb a atins 11,6 milioane de tone, iar cea de grau - 7,1 milioane de tone, Romania fiind al doilea, respectiv al cincilea producator pentru aceste cereale, relateaza Financial Times.
Anul trecut, agricultura a fost un important motor de crestere economica, asigurand 0,7 la suta din cresterea totala de 2,5% si reprezentand intre 8 si 10 procente din produsul intern brut total, potrivit lui Lucian Anghel, economist-sef al Bancii Comerciale Romane.
Desi cresterea a fost atribuita conditiilor meteo favorabile, oficialul BCR a precizat ca toata Europa a beneficiat de vreme buna, insa doar Romania a obtinut o productie cu mult peste media europeana.
Potrivit ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, pretul marfurilor si subventiile au fost factori mai importanti ai cresterii. De asemenea, el a precizat ca Romania a redus suprafata necultivata de la 3 milioane de hectare la un milion de hectare.
Totodata, Romania si-a imbunatatit rata absorbtiei fondurilor europene, utilizate pentru consolidarea fermelor, modernizarea infrastructurii rurale si construirea unitatilor de procesare pentru produsele agricole. Potrivit lui Fuia, 40% din fondurile disponibile in perioada 2007 - 2013, ce pot fi cheltuite pana in 2015, au fost absorbite, iar restul banilor vor fi alocati in urmatorii trei ani si jumatate.
Acest lucru va fi si necesar. Productivitatea calculata in kilograme la hectar a crescut cu jumata