Pe fondul Paştelui catolic, mai multe sondaje realizate în Franţa pun în evidenţă faptul că în rândurile tinerilor creşte sentimentul religios. Cotidianul Le Figaro publică un astfel de sondaj, din care rezultă că tinerii având între 25 şi 34 de ani se interesează în prezent mai mult de religie decât tranşa matură având între 34 şi 64 de ani.
Se întâmplă ceva la nivel generaţional, spun unii observatori ai fenomenului. Într-o ţară laică prin excelenţă ca Franţa mulţi tineri încep să simtă că valorile propuse de societatea de consum nu sunt suficiente. Idee exprimată şi de un episcop catolic în Le Figaro. Există o decepţie, spune el, mulţi oameni înţeleg că a consuma sau a te preocupa de confortul tău nu este suficient pentru a-ţi umple existenţa. De unde nevoia de spiritualitate.
Mulţi tineri declară de altfel că atunci când intră într-o biserică sau atunci când asistă la o slujbă religioasă nu sunt atât în căutarea credinţei, cât a spiritualităţii. Nu asistăm deci la renaşterea unei pasiuni pentru instituţiile religioase, pentru că tinerii care caută "spiritualitate" nu devin în mod automat şi practicanţi. Asistăm doar la o renaştere a dorinţei de găsire a unor răspunsuri în alte sfere decât cele ale vieţii cotidiene, ale modelelor oferite de televiziune şi comerţ, de industria de divertisment şi de lumea pragmatică şi capitalistă.
Catolicii francezi mai recunosc în context că în Occident, creştinismul se confruntă cu o enormă criză. Dacă în familiile evreieşti sau musulmane are loc o transmitere practic automată de la părinţi la copii a "moştenirii religiose", nu acelaşi lucru se întâmplă la catolici. Potrivit sondajelor, doar 37% dintre tinerii având între 15 şi 17 ani se declară astăzi catolici.
La întrebarea "de ce vă consideraţi catolic?", 81% dintre persoanele de toate vârstele intervievate în cadrul sondajelor evocate mai sus au