Şapte minute dramatice au marcat diferenţa dintre succes şi ratare în cea mai fierbinte privatizare a momentului.
"La 12 fără cinci minute le-am atras atenţia că urmează să expire termenul legal pentru semnarea contractului. Ne-au reproşat că facem presiuni asupra lor. La 12 şi două minute ar fi vrut să semneze, dar era prea târziu", povesteşte un oficial guvernamental aflat la curent cu discuţiile dintre Ministerul Economiei şi Bayfront Capital Partners, pentru vânzarea Cupru Min, care au eşuat vineri la miezul nopţii.
A fost punctul final al unor negocieri de zece zile, pe care statul român le consideră acum încheiate irevocabil dar despre care cumpărătorul susţine că abia au început.
"Am ajuns la minister cu convingerea că ziua respectivă nu putea să fie pentru semnare (...) Ne-am [dus] în ideea că nu am avea de a face cu un deadline. Am aflat din ziare şi ne-a fost confirmat pe parcurs", răspunde Bogdan Mararu, avocat al cumpărătorilor, remarcând că "nu era nici un ceas în încăpere".
Reprezentanţii cumpărătorului spun că au un "acord verbal" cu ministerul, după ce au acceptat condiţii care nu erau stipulate, dar că semnătura scrisă nu le-ar fi fost acceptată. "Părţile au ajuns la un acord verbal final pe care am fost şi suntem în continuare pregătiţi să-l aplicăm complet. Acordul cuprinde termeni ceruţi de guvern şi acceptaţi de Roman Copper, chiar dacă nu au fost iniţiali incluşi în forma contractului prezentat în pachetul de privatizare. Am fost surprinşi de refuzul comisiei de negociere de a accepta semnătura noastră scrisă", a declarat într-un comunicat Mike Curtis, partner al Bayfront.
Principalele puncte fierbinţi ale negocierilor au fost contul escrow, în care cumpărătorul trebuia să vireze 32 de milioane de euro în contul obligaţiilor de mediu, şi termenul de plată pentru cele 200 milioane de euro. "Am încercat să scurtăm perioada