Zguduit de licitația dezamăgitoare de obligațiuni suverane de săptămâna trecută, în urma căreia dobânzile acestora au crescut la cel mai mare nivel din acest an, guvernul Rajoy a anunțat noi reforme țintite la recâștigarea încrederii investitorilor și partenerilor europeni.
Luis de Guindos, ministrul Economiei a declarat categoric, în cadrul mai multor interviuri cu publicații și televiziuni naționale și internaționale, că Spania nu are nevoie de asistență financiară de tipul celei acordate Greciei, Irlandei și Portugaliei de către Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Citește mai multe despre datoria publică a Spaniei aflată la cel mai mare nivel din ultimii 22 de ani
Află mai multe despre problemele economice și financiare ale Spaniei
Educația și sănătatea
De Guindos a anunțat, totodată, în cadrul unui interviu acordat publicației germane „Frankfurter Allgemaeine Zeitung”, că următorul pas al guvernului său va fi o reformă a sistemelor de educație și de sănătate printr-o „raționalizare a cheltuielilor în cadrul regiunilor autonome”.
Astfel, ministrul spaniol încearcă să rezolve problema cheltuielilor publice în cadrul celor 17 regiuni autonome, principalul motiv în spatele îngrijorării investitorilor și, în consecință, al eșecului licitației de obligațiuni de săptămâna trecută în urma căreia dobânzile obligațiunilor de referință spaniole cu scadența la 10 ani au crescut la 5,8%.
În timpul unei perioade de recesiune economică acută, Spania va trebui să reducă deficitul public cu mai mult de 3% din produsul intern brut, de la 8,5% din PIB la 5,3% din PIB în acest an. În 2013, deficitul trebuie să fie redus și mai mult, pentru a se încadra în limita UE de 3%.
Privatizarea băncilor
O altă măsură anunțată de de Guindos est