Demnitarul are putere. Puterea de a influența direct viața unei mame. Mama e gravidă și locuiește acolo unde se nasc aproape jumătate dintre copiii României: la sat. Nu știe că e doar o cifră dintr-o statistică incomodă pentru demnitar. Copilul luptă încă din burta mamei pentru dreptul la viață într-o țară care nu pune mare preț pe sănătatea lui. RFI vă spune povestea tulburătoare a morții unui copil și a nașterii altuia, pornind din cel mai faimos sat românesc, Viscri, și ajungând până în birourile importante ale ministrului Sănătății, președintelui CNAS și al lui Raed Arafat.
MORTALITATE INFANTILA
Rata mortalității infantile în România este dublă față de media UE și mai ridicată decât în Botswana, Rusia, Ucraina sau Bosnia. Dacă în mediul urban mortalitatea infantilă în România s-a redus în ultimii ani, în mediul rural tendința este crescătoare. (sursa: raport World Vision 2011).
MEDICINA RURALĂ
Accesul la asistență medicală în mediul rural este o problemă foarte importantă pentru că 45% din populația României trăiește la sat. Doar 80% dintre ei sunt înregistrați la un medic de familie (comparativ cu 95% la oraș) și în satele românești sunt de 7 ori mai puțini doctori decât la oraș. (sursa: Banca Mondială)
FINANȚAREA SISTEMULUI SANITAR
În ciuda promisiunilor succesive ale unor guverne de culori politice diferite, România continuă să fie statul european care alocă cei mai puțini bani pentru sănătatea cetățenilor. Românii sunt printre cei mai nemulțumiți europeni în privința serviciilor medicale – penultimul loc, înaintea Bulgariei, dar sub Albania. (Euro Health Consumer Index 2009).
Demnitarul are putere. Puterea de a influența direct viața unei mame. Mama e gravidă și locuiește acolo unde se nasc aproape jumătate dintre copiii României: la sat. Nu știe că e doar o cifră