Încrederea în economia românească a înregistrat o creştere semnificativă în luna martie, în special pe fondul îmbunătăţirii aşteptărilor privind ecnomia locală, cât şi al anticipaţiilor privind mediul economic extern, reiese dintr-un sondaj al CFA România. Cel mai probabil, indicatorii privind starea macroeconomică au beneficiat de această revigorare puternică odată cu îmbunătăţirea vremii.
Potrivit CFA România, pentru luna martie, indicatorul de încredere macroeconomică s-a situat la 52,1 puncte, în urcare consistentă faţă de luna februarie (36,3 puncte), fiind cel mai mare decât este măsurat (septembrie 2011).
Indicatorul legat de condiţiile curente din mediul economic a cunoscut de asemenea o îmbunătăţire până la 32 puncte, de la 27,5 puncte în februarie.
În ceea ce priveşte anticipaţiile - legate de mediul economic, piaţa muncii, evoluţia venitului personal şi evoluţia averii personale -, acestea s-au îmbunătăţit până la o valoarea a indicatorului de 62,2 puncte, cea mai mare de când e măsurat, fiind în creştere semnificativă faţă de luna februarie, când a fost de 40,6 puncte.
Este de remarcat evoluţia aşteptărilor privind mediul economic extern, indicatorul înregistrând o îmbunătăţire de la -80% la -25%.
Aşteptări pline de speranţă
Legat de condiţiile curente de afaceri din România, răspunsurile celor chestionaţi au indicat o ameliorare importantă, de la -45% în februarie, până la -22% în martie.
Cea mai surprinzătoare evoluţie a fost înregistrată la nivelul aşteptărilor privind condiţiile de afaceri din România, indicatorul trecând pentru prima oară în teritoriul pozitiv, la 33%, de la -10% în februarie sau de la -40% în noiembrie.
De asemenea, anticipaţiile privind şomajul din următoarele 12 luni s-au îmbunătăţit puternic, până la 18%, de asemenea fiind pentru prima