Condamnat la inchisoare pe viata pentru tradare, fostul ofiter american-evreu Jonathan Pollard zace de 27 de ani dupa gratii. Autoritatile americane sunt ferm decise sa-l lase sa moara in inchisoare. Sute de spioni si condamnati pentru fapte mult mai grave decat Pollard au fost eliberati in aceste aproape trei decenii, nu si acest nefericit.
Zilele trecute, Pollard a fost internat in stare grava in spital. Sotia sa, care traieste in Israel, s-a intalnit cu Shimon Peres, presedintele Statului Israel, si l-a implorat sa intervina pentru eliberarea sotului ei. 30.000 de israelieni in frunte cu 81 de deputati au semnat o petitie si i-a inmanat-o lui Shimon Peres. Acesta a fost invitat la Casa Alba unde presedintele Statelor Unite Barack Obama ii va inmana ,,Medalia Libertatii”. I s-a sugerat presedintelui Israelului sa refuze primirea celei mai inalte decoratii americane daca Pollard nu va fi eliberat.
Desigur, nu e un lucru destept sa refuzi o decoratie americana, in special cand esti presedintele Israelului. Dar Peres ar trebui sa aiba mustrari de constiinta, vizavi de tragedia Pollard. Activitatea de spionaj in favoarea Israelului a lui Jonathan Pollard a fost insotita de cateva greseli majore. Serviciile Secrete ale statului iudeu au stabilit cateva conditii pe care, pana la Pollard, nu le-au incalcat niciodata: era interzisa racolarea unor spioni evrei cetateni americani, si era interzisa racolarea unor spioni care poarta uniforma Armatei americane.
In cazul lui Pollard, au fost incalcate ambele conditii. Vreme de cativa ani, ofiterul Jonathan Pollard, analist al Serviciului de Investigatii ale Marinei Militare americane, a transmis Mossad-ului mii de documente TOP SECRET. Reperat, el si-a luat nevasta si a fugit la Ambasada Israelului, cerand azil politic. Care i-a fost refuzat. Mai mult, autoritatile israeliene au declarat ca nu-l cunosc, ceea