Aburinda, puternic aromata, intunecata ca noaptea ce tocmai s-a sfarsit, dulce sau mai putin dulce, dupa preferinte, si gustul ei inconfundabil si atat de bine cunoscut dimineata, cafeaua ne trezeste incet, cu fiecare inghititura, pentru o noua zi de activitate.
Cafeaua de dimineata - e ca si cum, zi de zi, am indeplini un ritual. Unii cercetatori vorbesc elogios despre cafea si beneficiile ei. Altii insa, o acuza de multe rele. Gusturile difera.
In ceea ce priveste consumul de cafea, parerile sunt inca impartite. Un consum moderat de cafea nu face rau nimanui, ba are efecte benefice asupra organismului, dar in exces, acasa, la birou, cu prietenii, si inca doua, trei dupa amiaza de sete, de plictiseala ori ca sa tii companie cine stie cui, face rau, asa cum fac rau si alimentele, bauturile alcoolice fara masura, privitul la televizor, fara masura, fara limita de timp.
Doua cesti de cafea pe zi sunt suficiente pentru mentinerea tonusului. Cei care beau mai multe cesti de cafea intr-o zi, la un moment dat devin nervosi fara motiv, le tremura mainile si au pulsul accelerat, transpira abundent si nu au rezultate la locul de munca ori la invatat. Asa poate deveni cafeaua, din prieten, dusman.
In fiecare dimineata, cafeaua da pofta de viata, trezeste mintea si imbunatateste memoria. Cafeaua da putere, atat pentru munca intelectuala cat si pentru cea fizica. Dupa o ceasca de cafea bauta cu toate tabieturile, oricine isi poate incepe activitatea binedispus, cu puteri noi si parca mai optimist, oricat de posomorata ar fi ziua si viata.
Studiile recente arata ca doua cesti de cafea pe zi reduc, cu 25%, riscul aparitiei cancerului de colon. Femeile care consuma zi de zi cafea, doua, trei cesti, sunt protejate impotriva aparitiei cancerului la san, iar barbatii sunt protejati impotriva unor forme grave de cancer la pros