Inflatia a coborat in martie la un nou minim istoric, de 2,5%, cu 0,1 procente sub nivelul din luna anterioara, estimeaza analistii economici citati de DailyBusiness.ro. Din punct de vedere statistic, stam destul de bine, insa in realitate, preturile din supermarketuri continua sa creasca. Motivul?
Potrivit estimarilor analistilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari si celor chestionati de Reuters, preturile au crescut, in martie, cu 0,5% fata de februarie si cu 2,5% fata de martie 2011. BNR vede inflatia chiar mai jos, la 2%.
UPDATE ORA 10.00 Inflatia a atins un nou minim istoric in martie, de 2,4%, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Preturile de consum s-au majorat in martie cu 0,4% fata de februarie. In luna martie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,6%, cele ale marfurilor nealimentare au crescut cu 0,3%, iar tarifele serviciilor cu 0,2%.
Dintre alimente de departe cea mai mare crestere a fost inregistrata la oua, de 27,1%, alte majorari fiind consemnate la legume (8,7%) si fructe (6,8%). In ceea ce priveste marfurile nealimentare combustibilii s-au scumpit cel mai mult, cu 3%, preturile scazand insa la medicamente si energie termica.
In esenta, minimul istoric pe inflatie inseamna ca preturile au crescut, in martie, cu cel mai scazut nivel din ultimii 21 de ani.
Expertii spun ca evolutia se datoreaza, in principal, temperarii cresterii preturilor la produsele alimentare de baza. In conditiile in care in 2011 am avut un an agricol bun, hambarele s-au umplut astfel ca, in iarna, oferta a fost mai mare decat cererea si producatorii n-au mai putut opera traditionalele speculatii de sezon.
Un alt motiv tine de iarna deosebit de grea. Romanii, prinsi pana peste cap in nameti, dar mai ales in facturile uriase de la intretinere, au consum