Nomofobia, termen rezultat prin contragerea expresiei "no mobile phobia", îi afectează în principal pe pasionaţii de reţele de socializare care se simt "foarte neliniştiţi" dacă îşi pierd telefoanele mobile sau dacă sunt nevoiţi să trăiască fără ele mai mult de o zi, informează MEDIAFAX, care citează AFP.
În februarie, un studiu realizat pe 1.000 de utilizatori de telefoane mobile din Marea Britanie - ţară în care termenul de "nomofobie" a apărut în 2008 - a evidenţiat faptul că 66% dintre ei se simt "foarte neliniştiţi" atunci când se gândesc la ideea de a-şi pierde telefonul.
Procentul ajunge la 76% în cazul tinerilor cu vârste cuprinse în intervalul 18-24 de ani, potrivit acestui sondaj realizat de compania SecurEnvoy, specializată în servicii de securitate pentru telefoanele mobile. 40% dintre persoanele intervievate au declarat în plus că posedă două telefoane.
"Fenomenul s-a amplificat odată cu lansarea pe piaţă a telefoanelor inteligente şi a abonamentelor nelimitate. Fiecare utilizator are acces la o gamă largă de servicii: Unde mă aflu? Există restaurante în apropiere? Îmi cumpăr biletul de tren pentru acest weekend, îmi fac rezervări pentru petrecerea de diseară etc.", explică Damien Douani, expert în cadrul departamentului de tehnologii noi din cadrul agenţiei FaDa.
"În urmă cu câţiva ani, SMS-ul era deja o formă de nomofobie. Se vorbea chiar despre «generaţia degeţelelor» pentru a descrie persoanele care scriau fără încetare mesaje de tip text pe telefoanele lor. Însă internetul, prin telefonul inteligent, echivalează cu SMS-ul la puterea 10.000. Reflexul Google a fost transferat asupra telefonului mobil: am nevoie de o informaţie şi pot să găsesc răspunsul pentru orice. E uşurinţa întruchipată", a adăugat Damien Daouani.
22% dintre francezi mărturisesc că le este "imposibil" să petreacă mai mult de o zi fără telefonul lor mo