Romania va intampina probleme serioase in a respecta prevederile Pactului Euro Plus, se arata in studiul 'Adoptarea Pactului Euro Plus: implicatii asupra politicii fiscale a Romaniei', realizat de Institutul European din Romania.
"Cu toate ca Romania poate face fata deocamdata datoriei publice acumulate, este evident ca rata de crestere a acesteia din ultimii trei ani nu poate fi sustinuta. Raportul datorie publica/PIB a crescut de la 18% la sfarsitul anului 2008 la peste 34% la sfarsitul anului 2010 si ar putea ajunge aproape de 40% in 2011. Mai ingrijorator decat viteza de crestere este faptul ca imprumuturile din sectorul public au fost directionate catre plata cheltuielilor curente si nu catre investitii. In acest fel imprumuturile nu aduc venituri viitoare, asa cum s-ar intampla in cazul directionarii lor catre investitii, de exemplu'",se arata in documentul citat de Agerpres.
Potrivit documentului, situatia deficitului bugetar este, fara indoiala, si mai grava.
"Tinta de cel mult 3% deficit bugetar incepand cu 2012 se va dovedi dificil de atins si greu de mentinut pe termen lung. In lipsa unor reforme structurale in sectorul public, nivelul scazut al veniturilor guvernului (ca pondere in PIB) si nivelul ridicat al cheltuielilor obligatorii vor face acest obiectiv greu de atins, daca nu se implementeaza reforme structurale in sectorul public. Intre 1993 si 2010, raportul mediu dintre cheltuielile sectorului public si PIB a fost de 34,3%, in timp ce raportul mediu dintre veniturile bugetare si PIB au fost de 30,8%. Aceasta inseamna ca deficitul mediu a fost de 3,5% din PIB in aceasta perioada. Cu toate ca au avut loc treptat schimbari structurale, pentru ca tinta de deficit bugetar de 3% din PIB sa fie atinsa incepand cu 2012, dezechilibrele din actuala structura a cheltuielilor guvernamentale trebuie indreptate fara intarzie