Numărul restanţierilor la bănci ar fi fost dublu, dacă guvernatorul Băncii Naţionale a României "ar fi dat drumul monedei naţionale", a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu, la o dezbatere organizată de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).
Guvernatorul Băncii Centrale a României a ţinut leul tare, ceea ce i-a ajutat pe unii datornici la bănci. Economia românească s-a dus în jos şi leul a rămas breaz. Dacă domnul Isărescu îi dădea drumul nu ar fi fost 700.000 de oameni care nu pot plăti creditul, ci 1,4 milioane. Faptul că nu sunt 1,4 milioane, ci doar 700.000, este pentru că domnul Isărescu a reuşit să convingă Guvernul să plătească ceilalţi", a spus Şerbănescu.
Acesta a mai adăugat că de trei ani bugetarii şi pensionarii plătesc pentru cei care au făcut credite. "Cine a plătit creditele? Salariaţii, prin tăierea salariilor, pensionarii prin îngheţarea pensiilor şi contribuabilii, prin creşterea TVA. De ce? Ce vină am eu în calitate de contribuabil să plătesc pentru cei care s-au împrumutat la bănci? De ce să plătesc eu pentru ei şi pentru bănci? Oare nu vedem acest lucru? Cei care au luat credite au împărţit cu mine beneficiile? Cineva trebuie să plătească. La noi au plătit pensionarii, salariaţii şi contribuabilii în locul debitorilor la bănci", a spus Şerbănescu.
Bugetari cu probleme
Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului a primit, de la începutul anului, foarte multe solicitări din partea persoanelor fizice din sectorul bugetar, care au contractat credite la bănci înainte de anul 2010, a declarat Oana Florea, director executiv al FACIAS.
"În prima parte a acestui an am primit extrem de multe solicitări din partea persoanelor fizice care, în calitate de bugetari, majoritatea, au contractat credite la bănci undeva înainte de anul 2010, înainte de aşa-zis