Tranzactia de saptamana trecuta, prin care americanii de la PineBridge Investments au cumparat MKB Romexterra Bank, deschide drumul fondurilor de investitii ca actionari majoritari in cadrul institutiilor de credit romanesti.
Aceasta practica nu era agreata de catre BNR, banca centrala preferand stabilitatea investitorii strategici in dauna unor exit-uri pe termen mediu din partea fondurilor de investitii.
Dar, intrucat piata de fuziuni si achizitii a fost inghetata in ultimii trei ani, oficialii BNR au devenit mai permisivi in acceptarea fondurilor de investitii in actionariatul bancilor, decat ca Banca Nationala sa preia institutia de credit cu probleme.
Pentru aceste situatii, BNR a infiintat anul trecut o banca-punte (bridge-bank), care reprezinta o institutie financiara temporara, cu servicii complete, fiind autorizata si supravegheata de banca centrala cu scopul de a facilita vanzarea sa integrala sau partiala.
„Noi am fost mereu deschisi pentru a intra in actionariatul bancilor locale, dar decizia depinde de ce finantari vrei sa ataci. BNR s-a impotrivit pana acum in mod cert acestor achizitii, pentru ca un fond de investitii nu poate sa garanteze resurse nelimitate pentru banci. Eu, daca as fi in locul lor, as fi mult mai permisiv, deoarece este mai bine ca un fond de investitii sa preia o banca cu probleme, decat ca acest lucru sa fie realizat de BNR. Orice fond de investitii care cumpara o banca usureaza sarcina bancii centrale”, a mentionat Cristian Nacu (foto), partener la fondul de investitii Enterprise Investors.
Faptul ca Banca Nationala a fost reticenta in privinta fondurilor de investitii a fost observat in momentul in care Horia Manda, managing partner la Axxess Capital, a vrut sa obtina licenta bancara pentru Patria Credit (fosta Capa Finance).
Institutia financiara nebancara are ca actionari fondurile de in