Cercetat după ce şi-a îngropat abuziv rudele în cavoul familiei Lahovary din Cimitirul Bellu, Marian Vanghelie scapă de anchetă fără să fi fost audiat în dosar.
Abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, distrugere, profanare de morminte şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Patru capete de acuzare care le-ar fi putut aduce până la 15 ani de închisoare primarului sectorului 5, Marian Vanghelie (44 de ani), şi celor care l-au ajutat să pună stăpânire abuziv pe cavoul familiei Lahovary din Cimitirul Bellu, din Capitală: Nicolae Cristea, director al Administraţiei Domeniului Public (ADP) sector 5, subordonat al primarului, şi Dumitru Radu, fost director al Administraţiei Cimitirelor.
Dar, cu toate că şi-a îngropat abuziv bunicul şi mătuşa în cavoul familiei fostului ministru de Război şi al Afacerilor Străine, Iacob Lahovary (1846-1907) - iar angajaţi ai Cimitirului Bellu au mărturisit că osemintele generalului şi ale rudelor sale au fost aruncate la gunoi , Marian Vanghelie nici măcar nu a fost audiat în dosar.
14 luni de anchetă, NUP pe linie
Ancheta a fost deschisă de procurorul Nicoleta Rotaru, de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 4, în iulie 2010, în urma unei plângeri depuse de Dumitru Lahovary, moştenitorul fostului militar şi diplomat român, care la sfârşitul secolului al XIX-lea contribuia la schimbarea cursului istoriei Europei în Războiul de Independenţă. Înainte de a se adresa procurorilor, moştenitorul a aşteptat ca edilul sectorului 5 să-i înapoieze cavoul pe care a pus stăpânire ilegal.
Imediat ce profanarea a fost descoperită de reporterii ,,Adevărul", în iunie 2010, Vanghelie promitea public că va restitui locurile de veci ultimului descendent al familiei Lahovary. „Sunt dispus să repar această problemă morală prin a dona familiei respective acest cavou.
B