Olandezul Erik Jan de Vrijer, care va prelua din vară funcţia de negociator-şef al FMI pentru România, va avea misiunea de supraveghea rambursarea de către România a banilor pe care i-a împrumutat începând cu anul 2009. El îi va lua locul lui Jeffrey Franks, care a administrat cele două acorduri pe care le-a încheiat România după 2009.
Erik Jan de Vrijer este directorul adjunct al departamentului Europa din cadrul FMI.
Jeffrey Franks conduce de peste trei ani negocierile FMI cu România, iar misiunea de evaluare a Fondului, programată la sfârşitul acestei luni, urmează să fie şi ultima pentru el. Schimbarea lui Franks va coincide cu apropiata încheiere a mandatului lui Mihai Tănăsescu pe poziţia de reprezentant al României la FMI, funcţie pe care o deţine de circa cinci ani. Până acum România a plătit doar dobânzi aferente împrumutului record de aproape 20 mld. euro semnat cu FMI, Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială în urmă cu trei ani - cel mai mare împrumut din istoria României şi cât jumătate din bugetul ţării.
Prima plată a principalului către FMI va avea loc pe data de 6 august 2012 şi va fi în sumă de 546 de milioane de drepturi speciale de tragere (DST, "moneda" FMI), peste 600 mil. euro la cotaţia din prezent a DST.
Pe parcursul acestui an, România va trebui să ramburseze Fondului aproximativ 1,8 mld. euro. Din aceştia, Ministerul Finanţelor trebuie să dea înapoi 121 mil. euro FMI, iar BNR va trebui să plătească circa 1,4 mld. euro, diferenţa reprezentând dobânzi. Din împrumutul de la FMI, de aproximativ 12 mld. euro, la buget au ajuns doar circa 2 mld. euro, diferenţa intrând la rezerva BNR.
În schimb, sumele primite de la CE, de circa 5 mld. euro, au fost direcţionate doar către Finanţe. Banii împrumutaţi de la Comisia Europeană trebuie restituiţi de Finanţe începând cu anul 2015, prima rată fiind d