Proiectul de lege a energiei, aprobat recent în Guvern şi transmis spre aprobare în regim de urgenţă Parlamentului, conţine unele reglementări care contravin Directivei Europene 72/2009, după cum ne-au declarat unii specialişti din piaţă: "Deşi din expunerea de motive se deduce că propunerea legislativă are în vedere «angajamentul României de a transpune în legislaţia naţională Directiva CE 72/2009», modificările şi completările propuse nu realizează acest lucru; unele din modificările propuse contravin prevederilor Directivei 72".
Principala modificare la care sursele noastre fac referire este dependenţa Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de preşedintele ţării: "Pachetul 3 din Directiva Europeană cere ca ANRE să fie independentă de orice instituţie a statului, cu excepţia Parlamentului. Preşedintele ţării are obligaţia să echilibreze cele trei puteri în stat, nu să comande. (...) Independenţa autorităţii de reglementare faţă de alte instituţii ale statului, dar şi «exercitarea controlului parlamentar», conform punctelor 33 şi 34 din directiva 72, nu e susţinută, deoarece, printre altele, modul de desemnare a conducerii nu respectă prevederile Directivei 72; nu există un control periodic şi transparent al rezultatelor obţinute de preşedinte, puterile preşedintelui ANRE faţă de personalul ANRE sunt exagerate, creând condiţii de dependenţă personală, res-ponsabilitatea conducerii ANRE încurajează corupţia".
Potrivit noului proiect legislativ, ANRE va fi condusă de un preşedinte şi un vicepreşedinte care nu vor mai fi numiţi prin decizie a premierului, ci de către şeful statului, după nominalizări transmise de Guvern şi audierea în Parlament a persoanelor propuse.
Preşedintele va numi şi membrii comitetului de reglementare, care vor fi, la rândul lor, audiaţi de comisiile de specialitate ale Parlamentului.
În pr