Pe harta Africii a apărut un stat fantomă, Azawad, pe care comunitatea internaţională nu-l recunoaşte, dar care creează un focar de tensiune în toată zona de vest a continentului negru.
Comunitatea tuaregă din Mali revendică încă din 1960 separarea zonei de nord, acolo unde în mod tradiţional se întindeau păşunile acestui popor nomad având origini berbere.
Într-un context de slăbiciune a puterii centrate şi mai ales al unei noi lovituri de stat care a avut loc la Bamako, tuaregii, sprijiniţi de diverse grupuri islamiste radicale au declarat la sfârşitul săptămânii trecute independenţa nordului şi crearea acestui stat numit Azawad.
Toţi comentatorii pun în evidenţă faptul că acest stat cu frontiere imprecise nu este nici legitim şi nici viabil din punct de vedere economic, ceea ce nu înseamnă că el nu poate deveni un bastion important al grupurilor teroriste şi mafiote care operează în zona Sahelului, precum şi al Al-Qaidei magrebine.
Între timp, în capitala statului Mali, Bamako, junta militară care a preluat puterea pe 22 martie a aceptat sub presiune internaţională şi regională un transfer al puterii în mâna civililor. În aceste condiţii, statele vecine cu Mali, care decretaseră sancţiuni împotriva regimului militar şi-au anulat aceste măsuri şi examinează condiţiile în care ar putea sprijini autorităţile legale de la Bamako, în vederea recuperării teritoriilor din nord.
Din toate punctele de vedere, situaţia este însă complicată şi tensionată. Occidentul nu va permite în nici un caz ca Al-Qaida şi islamiştii radicali adepţi ai războiului sfânt să dispună de o bază în nordul satului Mali. Ţările din jur, precum Algeria, Niger şi Mauritania se simt şi ele ameninţate, iar scenariul unui nou război în Africa de vest se prefigurează la orizont, într-un moment când islamismul radical este în ofensivă în tot Magrebul şi în toată regiu