Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor şi Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bucureşti, au elaborat o serie de reguli şi îndrumări utile cetăţenilor în achiziţionarea produselor specifice sărbătorilor pascale. Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor şi Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bucureşti, au elaborat o serie de reguli şi îndrumări utile cetăţenilor în achiziţionarea produselor specifice sărbătorilor pascale.
Fiecare consumator trebuie să ştie că, înainte de a achiziţiona un produs alimentar trebuie să se protejeze în primul rând împotriva riscului de a cumpara un aliment ce poate pune în pericol viaţa, sănătatea sau este interzis prin lege.
Ca atare, în primul rând trebuie să alegem locaţia de unde ne facem cumpărăturile. Pentru a fi siguri ca vom cumpăra alimente verificate din punct de vedere a calităţii şi salubrităţii, este absolut necesar să achizitionăm alimente numai din locuri autorizate - pieţe agroalimentare, magazine sau hypermarket-uri cu raioane specializate, prevăzute cu dotarea necesară depozitării şi comercializării produselor alimentare, evitându-se achiziţionarea acestora de pe marginea străzii sau în afara pieţelor.
Ce putem face pentru a ne proteja
- verificarea etichetei de pe produs pentru a vedea compoziţia acestuia, termenul de valabilitate, condiţiile de depozitare, data productiei/ambalării, numele şi adresa producatorului/importatorului, iar la carne prezenţa ştampilei sanitară-veterinară;
- verificarea integrităţii ambalajului, salubritatea şi etanşeitatea acestuia care îi asigură protecţia necesară păstrării caracterist