China pare să fie avantajată în licitaţia internaţională pentru a construi o nouă centrală nucleară pe coasta turcă a Mării Negre - un indiciu privind modul în care ambiţiile companiilor sale nucleare sunt gata să remodeleze industria nucleară mondială, comentează Financial Times (FT).
„China nu are o problemă de finanţare. Dacă se va ajunge la un acord va construi reactorul”, a declarat un oficial turc din domeniul energiei, adăugând că vizita la Beijing pe care o începe luni premierul turc Recep Tayyip Erdogan va face mai multă lumină cu privire la perspectivele proiectului. Oficialul de la Ankara a precizat că Beijingul nu vrea garanţii guvernamentale pentru proiect şi îşi poate asigura propria finanţare. El a subliniat avantajul Chinei în cursa pentru construirea reactorului pentru Turcia.
La mai bine de un an de la dezastrul de la centrala Fukushima Daiichi din Japonia, în contextul în care programe nucleare din ţări dezvoltate precum Germania şi Japonia au fost încetinite sau oprite, unele economii emergente au devenit o focalizare pentru companiile nucleare ce sunt în competiţie pentru contracte noi.
În timp ce China este relativ nou venită în „acest joc”, având în vedere că a construit reactoare doar în Pakistan, grupurile nucleare sprijinite de stat „China National Nuclear Corporation” şi „China Guangdong Nuclear Power Corporation” au ambiţia de a deveni furnizori globali de energie nucleară şi par să fi înregistrat unele progrese în economii emergente. China este cel mai mare constructor mondial de reactoare nucleare noi, precizează FT.
Deoarece Beijingul nu cere garanţii de stat pentru proiectele turce, abordarea sa contrastează cu poziţia Coreii de Sud, ale cărei negocieri privind instalaţia au eşuat anterior din cauza insistenţei Seulului asupra unui astfel de sprijin. Între timp, ambiţiile Japoniei de a construi instalaţia d