Unii se reped la ceaşca de cafea, la orice oră din noapte sau din zi. Alţii pariază pe ceaşca de ceai. Iar alţii îşi iau serotonina - hormonal stării de bine - într-o ciocolată fierbinte. Toate trei sunt bune, dar ştiai că au indicaţii şi contraindicaţii specific? Unii se reped la ceaşca de cafea, la orice oră din noapte sau din zi. Alţii pariază pe ceaşca de ceai. Iar alţii îşi iau serotonina - hormonal stării de bine - într-o ciocolată fierbinte. Toate trei sunt bune, dar ştiai că au indicaţii şi contraindicaţii specific?
Adpţii ceaiului sunt din ce în ce mai numeroşi şi la noi. Dar asta nu înseamnă că tradiţionala cafeluţă şi-a trăit traiul, şi-a mâncat mălaiul. Dovadă: mulţi "fani" ai diverselor sortimente de cei nu au renunţat nici la cafea. Ambele băuturi sunt savuroase şi au meritul de a ne refrişa, când suntem obosiţi sau simţim că ni s-au înecat corăbiile. Le face concurenţă loaială şi cacaua fierbinte - un deliciu! Dar ştim oare care este cea mai bună băutură, dintre cele trei, pentru fiecare dintre noi?
O cafea
Este remediul perfect dacă nu ai dormit destul sau dacă urmează să faci un efort de concentrare. NU este remediul potrivit dacă suferi de aciditate gastric, de palpitaţii sau dacă treci printr-o perioadă încărcată de stres.
Un ceai
Te ajută când trebuie să ai mintea limpede fără să te simţi tensionată (stare pe care ţi-o dă cafeaua). Ceaiul conţine teină (cafeină) şi teanină, un duo cu effect stimulator. Atenţie, însă, vorbim despre ceaiul obţinut din planta ceai - ceai verde, alb, negru sau oolong -, iar nu infuzia din plante medicinale!).
O ciocolată caldă
Chiar că te ajută să-ţi reface moralul! Caldă, fără zahăr, băută după masa de prânz. NU şi dacă suferi de reflux gastric sau de calculi urinari (deoarece cacaua conţine nişte acizi numiţi oxalaţi).