Proiectul-pilot aflat în implementare pe ambulanţele SMURD din ţară, care prevede dotarea acestora cu sistem video pentru transmiterea de imagini către spitalele de urgenţă, nu va ajunge deocamdată şi în Dolj. În acest judeţ funcţionează telemedicina, iar medicii sunt mulţumiţi de rezultatele acestui sistem apărut în urmă cu câţiva ani.
Deficitul de medici din sistemul sanitar de stat de care ne lovim atunci când se pune problema unei intervenţii de prim ajutor sau de asigurarea asistenţei medicale de urgenţă este compensat prin implementarea unor sisteme care vin în sprijinul pacienţilor. Ultimul aflat în faza de implementare este legat de dotarea a 100 de ambulanţe SMURD din ţară cu un sistem video care să transmită către dispeceratul central şi spitalele de urgenţă, pe lângă parametrii medicali ai pacientului, şi imagini cu acesta. Totul, pentru a creşte calitatea asistenţei medicale de urgenţă în etapa prespital.
Sistemul a început să se implementeze în ţară, dar nu va ajunge încă în Dolj, „pentru că aici momentan nu este cazul“. „În Dolj funcţionează foarte bine telemedicina. Sistemul video este la început acum şi se foloseşte mai mult prin zonele unde accesul ambulanţei se face mai greu, cum se întâmplă pe la munte, de exemplu. Or, la noi, la câmpie, se circulă bine, nu este cazul pentru sistemul video“, a precizat dr. Luciana Rotaru, medic-şef la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova.
Telemedicina, eficientă la UPU Craiova
Sistemul de telemedicină funcţionează în Dolj de câţiva ani, fiind implementat pe 24 de maşini de tip B2 (echipaj medical de urgenţă cu asistent medical) aparţinând Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Dolj şi pe două ambulanţe SMURD cu paramedic. Ce impune acest sistem? Un echipaj plecat la un caz, care nu dispune de medic, are posibilitatea de a