Bursa de la Bucureşti dă semne tot mai evidente de oboseală după rally-ul puternic din primele două luni ale anului, când indicele BET a crescut cu peste 25%. Investitorii se uită tot mai îngrijoraţi pe pieţele europene, unde creşterile s-au oprit în ultimele săptămâni. În plus, nu trebuie uitat nici faptul că în perioada aprilie-iunie pieţele înregistrează în mod tradiţional corecţii.
În acest context, investitorii încep să se uite după alternative de investiţii ca să-şi protejeze portofoliile. După ce au obţinut câştiguri de 30% sau chiar 40% pe Fondul Proprietatea, Petrom şi SIF-uri, unii investitori au început deja să le marcheze şi să plaseze banii în titluri "defensive".
Întrebarea este care sunt titlurile defensive de pe Bursă? În mod normal acestea pot fi recunoscute după mai multe criterii. Unul ar fi sectorul de activitate. Furnizorii de utilităţi, companiile farmaceutice, producătorii din industria alimentară sunt considerate investiţii defensive, deoarece rezultatele lor sunt mai puţin sensibile la contracţiile economice. Totuşi, în acest moment indicatorii macroeconomici nu semnalează încă o contracţie. Economia locală este pe creştere abia de un an, iar bugetele companiilor sunt în general optimiste.
În acest caz, investitorii caută investiţii defensive pe termen scurt, adică acţiuni care să reziste mai bine în cazul unor corecţii pe termen scurt ale pieţei, cum au fost cele din vara anului trecut.
Există mai multe criterii pe baza cărora pot fi identificate aceste acţiuni. Cel mai utilizat de analişti este indicatorul beta, care arată cât de corelată este evoluţia unei acţiuni cu evoluţia generală a pieţei. Cu cât gradul de corelare este mai mic, cu atât acţiunea este mai utilă atunci când piaţa scade. Calculul indicatorului beta pentru toate companiile de pe bursă presupune însă un efort destul de mare din partea investi