Produse cu termene de valabilitate depăşite, alimente alterate şi necorespunzătoare, precum şi diferenţe de preţ şi de cantitate, sunt doar câteva dintre tertipurile prin care operatorii economici încearcă să-şi vândă marfa.
Având în vedere obiceiurile de consum ale românilor în perioada Sărbătorilor, comisarii de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au efectuat controale în toată ţara pentru a se asigură că pe masa de Paşte românii vor avea alimente care să nu le pună în pericol sănătatea.
Primele vizate au fost pieţele în care se vindea peşte, iar surprizele nu s-au lăsat mult aşteptate. Mai exact, din cei 511 operatori controlaţi, comisarii au găsit nereguli la mai mult de 70%.
„Dintre deficienţele constatate pot enumera: existenţa unor produse alterate, care, după consum, ar putea cauza probleme de sănătate (macrou fără cap, peşte cu arsuri de congelare, modificări ale culorii şi constituţiei). În plus, conservele de peşte aveau termene depăşite, iar diferenţele între cantitatea reală şi cea declarată putea să ajungă şi 170 de grame", a explicat Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.
El a mai spus că unele produse aveau şi denumiri improprii. „De exemplu, pe ambalaj scria conservă de sardină în ulei, însă din procentul de 2% ulei, 30-40% era apă", a completat Cerbulescu.
Amenzile aplicate se ridică la aproape 500.000 de lei.
Ouă şi vopsea expirate
Nici ouăle, vopselele, produsele din carne şi alte alimente tradiţionale nu au rămas fără cusur.
Carnea de miel era şi era comercializată în condiţii ilegale, produsele din carne erau congelate şi decongelate de mai mutle ori, ceea ce le face improprii pentru consum. Vinul conţinea depuneri, ouăle erau expirate de două săptămâni, iar vopseaua de ouă avea termene de valabilitate depăşite de mai bine de doi ani.
Comisarii nu i-au