Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au oprit de la vânzare peste 1.200 de kilograme de produse pascale şi au dat amenzi în valoare de 76.000 de lei în urma unui control tematic la operatorii economici de profil din judeţul Cluj.
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj a făcut un control, înainte de sărbătorile pascale, la unităţi alimentare şi au găsit numeroase nereguli. Au fost verificate şi unităţile de alimentaţie publică şi cele de catering - în total, la 90 de operatori economici. Nereguli au fost găsite la 72 dintre aceştia, iar neconformităţile au constat în: nerespectarea condiţiilor de depozitare, carne congelată cu ambalaje parţial degradate, scrisul de pe etichete nu era lizibil, lipsa informaţiilor de pe etichetă (a anului recoltei şi a concentraţiei alcoolice pentru vinuri, lispa unor aditivi, lipsa afişării preţurilor, dar şi a certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului).
CJPC a oprit temporar de la vânzare peste 1.200 de kilograme de produse în valoare de circa 25.000 de lei şi a retras de pe piaţă 200 de kilograme de produse în valoare de 3.008 de lei. Instituţia a aplicat 75 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 49 sunt amenzi în valoare de 76.000 de lei şi 26 de avertismente.
Sfaturi pentru clujeni
Comisarii CJPC îi sfătuiesc pe clujeni să aibă grijă ce carne cumpără din măcelării, magazinele alimentare şi din locuri special amenajate în pieţe, autorizate. Să se uite dacă carnea are ştampila sanitar-veterinară, iar la peşte să verifice solzii - dacă aceştia se desprind uşor şi sunt acoperiţi de un mucus urât mirositor, atunci peştele e alterat. Cât priveşte ouăle, clujenii sunt sfătuiţi să nu le cumpere dacă coaja e crăpată, murdară sau spartă. În plus, spaţiile de comercializare trebuie să fie, în permanenţă, curate şi bine întreţinute.