Cinefilii aşteaptă Festivalul Filmului European, ajuns la a XVI-a ediţie şi desfăşurat în luna mai, la care sunt aduse producţii bune, rar distribuite pe marile ecrane în România. Deocamdată, nu se ştiu lungmetrajele propuse, dar organizatorii - Institutul Cultural Român, sprijinit de ambasadele şi centrele culturale ale ţărilor europene -, ne asigură că vor fi proiectate 52 de filme reprezentative, din 26 de ţări. Nu ştim cu ce lungmetraj(e) participă România, dar suntem informaţi că programul cuprinde şi trei documentare româneşti: “Turn off the Lights”, regia Ivana Mladenovici, “După Revoluţie” de Laurenţiu Calciu şi “Păcătoasa Teodora” de Anca Hirte.
Festivalul va avea loc atât la Bucureşti (4-13 mai, la Cinema Studio şi Cinemateca Eforie), cât şi la Braşov (10-13 mai, Centrul Cultural Reduta), Timişoara (17-20 mai, Biblioteca Centrală Universitară), Târgu-Mureş (17-20 mai, Teatrul Naţional) şi Iaşi (24-27 mai, Casa de Cultură “Mihai Ursachi”).
Ca şi la alte ediţii, există un ambasador onorific al festivalului din rândul cineaştilor, în acest an fiind Cătălin Mitulescu.
Spectacolul de gală va avea loc la 3 mai, la Cinema PRO. Pentru lansarea evenimentului a fost ales un film care a avut premiera la Cannes în 2011: “Le Havre”, scris şi regizat de Aki Kaurismäki (Finlanda), film nominalizat la “Palme d’Or” şi distins cu Premiul FIPRESCI. Cu prilejul festivalului, au fost gândite evenimente conexe. Bunăoară, formaţia “Toulouse Lautrec” va susţine un concert, pe 2 mai, la Cărtureşti – Grădina Verona. La Sala ArCuB va fi găzduit, la 12 mai, “Tarkovsky Redux” cu Lucian Ban, Mat Maneri, Silent Strike şi Dan Basu, un spectacol fusion de muzică şi proiecţii live din filmele marelui cineast Andrei Tarkovski. Pe durata festivalului, la ICR va fi deschisă expoziţia de fotografie “Mândrie şi beton” a lui Petruţ Călinescu.
Cinefilii aşteaptă Festivalu