În Săptămâna Patimilor, în biserici au loc în fiecare seară slujbe speciale numite denii, prin care preoţii amintesc credincioşilor întâmplările prin care a trecut Iisus, de la sosirea lui în Ierusalim şi până la răstignirea pe cruce.
În această seară, începând cu ora 17.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba deniilor la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel". În denia din această seară, biserica ne aminteşte de femeia păcătoasă, care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir de mare preţ picioarele Mântuitorului, fapt petrecut cu puţin timp înainte de Patimi. Gestul său simbolizează căinţa şi îndreptarea. Mesajul zilei este acela că oricât de păcătos ar fi un om, dacă se întoarce la Dumnezeu, va fi iertat. Cuvântul denie este de origine slavă şi înseamnă „veghe" sau „priveghere". Deniile sunt calea prin care îl putem urma pe Hristos în chip spiritual în drumul Lui spre Cruce şi apoi spre Învierea din morţi. În această perioadă, credincioşii sunt îndemnaţi să mediteze mai mult la pătimirea lui Hristos, care s-a jertfit pentru mântuirea omenirii. În Săptămâna Patimilor, în biserici au loc în fiecare seară slujbe speciale numite denii, prin care preoţii amintesc credincioşilor întâmplările prin care a trecut Iisus, de la sosirea lui în Ierusalim şi până la răstignirea pe cruce.
În această seară, începând cu ora 17.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba deniilor la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel". În denia din această seară, biserica ne aminteşte de femeia păcătoasă, care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir de mare preţ picioarele Mântuitorului, fapt petrecut cu puţin timp înainte de Patimi. Gestul său simbolizează căinţa şi îndreptarea. Mesajul zilei este acela că oricât de păcătos ar fi un om, dacă se întoarce la Dumnezeu, va fi iertat. Cuvântul denie este de origine slavă şi înseamnă „veghe" sau „priveghere". Deniile sunt calea prin