Fiecare femeie are in bucatarie, in perioada sarbatorilor pascale, pe langa sare si piper, care sunt cele mai folosite si obisnuite condimente, si unele plante, proaspete sau uscate, pentru aroma pe care sa o dea mancarii.
Gospodinele trebuie sa stie ca aceste plante-condiment au si o valoare terapeutica cel putin egala cu cea a medicamentelor de sinteza din farmacii care, nu numai ca sunt foarte scumpe, dar au reactii adverse si creeaza dependenta.
Patrunjelul pe care il folosim, de regula, la ciorbe, tocanite si salate, are calitati terapeutice de exceptie, in prezent fiind folosit in tratarea diverselor boli sau afectiuni, precum cancerul pulmonar, hipoglicemia, calculii biliari si renali, depresia, indigestia, constipatia, alergiile, menstrele neregulate, amenoreea, lactatia, osteoporoza, cistita, litiaza renala, obezitatea, artrita reumatoida, eczemele alergice, durerile de sani, sistem imunitar slabit, lipsa poftei de mancare.
De asemenea, consumul regulat de patrunjel incetineste procesul de imbatranire a pielii, stimuleaza digestia si tranzitul intestinal, stimuleaza activitatea glandelor endocrine.
Mararul care este folosit, cel mai des, la muraturi, dar si in diverse mancaruri ori salate, este un digestiv natural, te scapa de insomnii, dereglari respiratorii si menstruale, este util pentru cresterea apetitului, in cazul in care nu te poti opri din sughitat si probleme cu ficatul sau vezica biliara.
Unii specialisti il recomanda pentru a calma febra, pentru ulcer, dureri uterine, gonoree sau obezitate. Semintele de marar pot improspata respiratia, iar cataplasmele cu aceasta planta pot fi aplicate in cazul unor afectiuni ale pieli. Mai este utilizat in caz de hemoroizi sau probleme cu ochii.
Cimbrul, ca remediu natural, este folosit in caz de probleme cu digestia, chiar si infectii, dar