Iniţiativa legislativă a Sulfinei Barbu privind obligativitatea consilierii psihologice a femeilor înaintea unui avort a împărţit societatea civilă în două tabere, pro şi contra. Iată ce argumente invocă ambele părţi. Sursa: Foto: Shutterstock
PRO:
1. În România se fac cele mai multe avorturi din Europa
Conform unor date recent furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ţara noastră are cea mai mare rată a avorturilor din Europa - 520 de întreruperi de sarcină la fiecare 1.000 de născuţi vii, peste dublul mediei din UE. „În anul 2012, avortul trebuie să fie un accident în viaţa unei femei fertile, nu o practică", argumentează unul dintre iniţiatorii legii, deputatul Sulfina Barbu.
SONDAJSunteți de acord cu inițiativa parlamentarilor de a introduce obligativitatea consilierii psihologice înainte de avort?Da Nu Nu știu / Nu mă interesează Rezultate
2. Pacientele află care sunt traumele fizice şi psihice
Psihologii spun că întreruperea de sarcină atrage după sine un sentiment acut de culpabilitate, care se va proiecta şi asupra partenerului. Apare aşa-numitul sindrom post-avort. „Intervin probleme de cuplu în privinţa vieţii sexuale, în privinţa deciziei de a mai concepe. Femeile al căror partener nu-şi doresc un copil, tind să-l învinovăţească pentru experinţa lor şi, în timp, se distanţează”, explică psihologul Keren Rosner.
3. Femeilor li se prezintă alternativele avortului
„Trebuie să ştie că există alternative concrete, viabile, ca de exemplu: a. casele maternale administrate de organizaţii non-guvernamentale; b. plasament pentru mamele aflate temporar în imposibilitate financiară; c. adopţia”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor legii.
4. Beneficiul discuţiei cu un specialist
Psihologul Keren Rosner spune că o astfel de consiliere prinde bine oricărei femei însărcina