Salariile bugetarilor vor reveni la valoarea din mai 2010 doar dacă „evidenţa macroeconomică" o va permite, le-a explicat premierul Ungureanu preşedinţilor celor cinci confederaţii sindicale, invitaţi azi la Palatul Victoria.
La ieşirea de la discuţii, sindicaliştii au avut reacţii diferite. Dumitru Costin a consider-o inutilă, Bogdan Hossu a văzut-o ca pe o tatonare reciprocă. A fost o întâlnire în care sindicaliştii l-au lăsat pe premier să-şi etaleze stilul diplomatic: "Ştie să vorbească şi cunoaşte limbajul diplomatic. Deocamdată, am încredere în bunele intenţii declarate. Rămâne să le şi dovedească". A fost o "întâlnire informală", cum premierul a promis că va mai organizai, dar prima confruntare ar putea veni curând, întrucât la începutul lunii urmează "piatra de încercare", cum spune Hossu. Guvernul va discuta acordul cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM) şi atunci se va şti exact dacă salariile bugetarilor se reîntregesc sau nu. Ungureanu va intra în discuţii tehnice cu preşedinţii de confederaţii şi vom vedea în ce măsură limbajul diplomatic al premierului este compatibil cu cel al liderilor de sindicat, care înregistrează o scădere de credibilitate vertiginoasă în organizaţiile de bază. UPDATE 16.06: Ungureanu le-a spus celor cinci că îşi doreşte un dialog consolidat cu sindicatele şi reprezentanţii societăţii civile, conştient fiind că asta reflectă valoarea actului de guvernare.
De asemenea, el le-a solicitat sindicaliştilor soluţiile la probleme precum salarizarea, locurile de muncă, serviciile sociale şi de sănătate. Soluţiile lor, aşa cum le văd ei, din „unghiurile lor de vedere”.
În fond, le-a explicat premierul, „servim aceleaşi interse fundamentale”, ambele tabere dorindu-şi combaterea sărăciei şi un nivel de trai mai ridicat pentru români.
Dar, a explicat Ungur