Carnea de miel este folosită cu precădere în perioada Sărbătorilor de Paşti la prepararea mai multor produse alimentare, printre care se numără şi ciorba de miel.
Acest tip de ciorbă este o alternativă sănătoasă de preparare a cărnii de miel. Bine acrită cu borş, ciorba de miel nu trebuie să lipsească de la masa de prânz în perioada Sărbătorilor Pascale.
Ciorba de miel – varianta 1
Iată ingredintele care nu trebuie să lipsească de pe masa din bucătărie, atunci când dorim să ne apucăm de gătit o ciorbă de miel:
● gâtul, coada şi alte bucăţi de carne cu os, orice altfecva în afară de muşchii spatelui, carnea pulpelor şi măruntaie, care se folosesc la friptură sau drob
● trei morcovi de mărime medie
● doi păstârnaci
● o ţelină mică
● două cepe uscate sau trei legături de ceapă de verde
● 100 de grame de orez
● 200 de mililitri de smântână
● două ouă
● două legături de leuştean sau de tarhon
● două legături de stevie, lobodă, untişor, măcriş sau leurdă
● 20 de boabe piper
● sare
● un litru de borş
● trei litri apă
Mod de preparare:
Se taie gâtul şi restul cărnii în bucăţi potrivite încât să poată fi luate cu un polonic. Apoi, se taie mărunt morcovii, păstârnacul, ţelină şi ceapa. Toate acestea se pun la fiert în cei trei litri de apă, peste care se adaugă bucăţile de carne, piperul şi o linguriţă de sare.
Se lasă la fiert întregul conţinut timp de o oră la foc mediu, după care se adaugă orezul şi celelalte ingrediente, în afară de borş, care se pun după alte 20 de minute de fiert. În cazul în care apa din oală scade foarte mult, aceasta se completează pe parcurs. După ce am adăugat borşul mai lăsăm ciorba de miel pe aragaz încă câteva minute, până în zece. La final se presară leuşteanul sau tarhonul verde, după preferinţă.
Sursă: Ciorbă de m